Din Sighet la Biserica Vulpii

La ora 8, cu rucsacul în spinare îndesat bine cu echipamentul de bază pentru orice iubitor al muntelui, și încălțați cu bocanci de munte, pornim din Parcul Grădina Morii Sighetu-Marmației, pe lângă Izvorul Cetății, și luăm în piept dealul Solovan urmând marcajul cu cruce roșie.

După o urcare de apoximativ 30 de minute ajungem pe platoul Solovanului (după ce am trecut pe lângă Peștera lui Pintea Viteazu). De aici ne așteaptă un drum lejer pe potecă (aproximativ o oră jumătate) până în Agriș, nu înainte de a ne da sufletul pe panta abruptă numită Dâmbul Dracului. Ajunși în pădure, trecând pe lângă cabana silvică, facem un popas la cabana Agriș cât să mâncăm un sandviș, după care ne continuăm drumul spre stânga timp de 15 minute, până ieșim din pădure și ajungem ”La Broască”, o stâncă destul de mică în care pasionații de escaladă au săpat câteva prize care îi determină pe cei pasionați de cățărare să-și satisfacă acest hobby înainte de continuarea traseului. De aici o luăm la dreapta, urmând marcajul cu cruce roșie spre Cascada Strungii. Ajunși aici facem un mic popas pentru a admira cascada, după care ne continuăm traseul urmând aproximativ o oră drumul forestier, până ajungem pe vărful Țiganu (1222 metri, cel mai înalt vârf din zonă), apoi pe Piatra Goală și, după aproape două ore de la plecarea din Agriș, suntem pe Vf. Piatra Neagra 1170 m (Biserica Vulpii) din masivul Igniș, unde aveți parte de o panoramă asupra întregului Maramureș Voievodal până spre Vf. Pietrosul Rodnei. Stânca este amenajată pentru cățărare/ rapel, așa că cei pasionați și echipați corespunzător vor aprecia Piatra Neagră la adevăratul ei potențial.

Traseul este unul de drumeție, de dificultate medie, iar cei aproximativ 20 de kilometri îi faceți în aproximativ 8-9 ore.