Tânjaua Hotenarilor

Tânjaua Hotenarilor sau Tânjaua de pe Mara se desfășoară la Hoteni, anual, în prima jumătate a lunii mai. Este o sărbătoare țărănească dată în cinstea celui care este considerat cel mai harnic om din sat, care a ieșit la arat primul. Anual evenimentul se mută la alt om, dar probabil că rămâne totuși în cerc mai restrâns, pe la cei care contează. Din câte am auzit, Hoteniul are 123 de fumuri, adică gospodării, deci este un sat destul de micuț.

Băieții tineri pregătesc tânjele, un fel de juguri împodobite cu crengi de mesteacăn, panglici colorate, ștergare… cu acestea se adună la gospodăria celui sărbătorit; sunt primiți cu muzică și mâncare; tânjelele (jugurile) sunt înșirate și prinse împreună, iar la capăt se atașează o tileguță (un fel de căruț cu două roți). Alaiul se îndreaptă spre un curs de apă unde sărbătoritul este udat – pentru a ajunge bogat. Regia este mai complicată, incluzând variate alte aspecte, un “pogonici” șamd; esența este că e o atmosferă destinsă și de voie bună, cu amuzamente, și este o bună ocazie pentru a face cadre rezonabil de bune cu obiceiuri rurale locale.

Acum e prima dată că am făcut câteva poze la Tânjaua de pe Mara. Realitatea este că am mai avut intenția de două ori: odată a fost vreme ploioasă, mohorâtă, iar atmosfera a fost similară, iar altă dată a fost prezent Băsescu la eveniment… așa că am trecut pe acolo și am mers mai departe (nu că aveam ceva cu el, dar era plin de securiști plus o aglomerație de tip balcanic). Contextul din 2018 este de așa natură încât a favorizat prezența mea la acest eveniment, să fotografiez și să filmez măcar câteva cadre. Fiind pe la amiază, în soare puternic, parcă nu e momentul să faci imagini, dar asta este: te adaptezi la situație și încerci să face ce se poate. Ideea este că odată ce ai prins cam care e stilul întâmplărilor, la anul viitor poți să abordezi mult mai sistematic subiectul, să bagi și drona, eventual să instalezi pe undeva un GoPro… se poate face creativitate dacă ai chef de ea. Vom vedea.

Evident, fotografii și filmări mult mai reușite s-ar putea face dimineața sau seara… dar pentru asta ar trebui reorganizată abordarea, făcută ceva regie separat de eveniment, ceva în care să se stabilească locurile cele mai fotogenice din zona satului, amplasarea camerelor, modul în care ei trebuie să vină șamd. Rezultatele ar putea să fie mult diferite de situația în care iei cadre de la ceva eveniment aflat în desfășurare, unde ai un milion de factori perturbatori, prezențe nedorite în cadru, lumini aiurea… iar tu trebuie să ciupești câte un detaliu.

© dr. Peter Lengyel