Hot

Tânjaua Hotenarilor sau Tânjaua de pe Mara se desfășoară la Hoteni, anual, în prima jumătate a lunii mai. Este o sărbătoare țărănească dată în cinstea celui care este considerat cel mai harnic om din sat, care a ieșit la arat primul. Anual evenimentul se mută la alt om, dar probabil că rămâne totuși în cerc mai restrâns, pe la cei care contează. Din câte am auzit, Hoteniul are 123 de fumuri, adică gospodării, deci este un sat destul de micuț.

La ora 8, cu rucsacul în spinare îndesat bine cu echipamentul de bază pentru orice iubitor al muntelui, și încălțați cu bocanci de munte, pornim din Parcul Grădina Morii Sighetu-Marmației, pe lângă Izvorul Cetății, și luăm în piept dealul Solovan urmând marcajul cu cruce roșie.

Stilul de viață rural-tradițional presupune asigurarea hranei pentru animalele domestice pe timpul iernii – iar în cazul vitelor, oilor, cailor e vorba de fân. În cantitate îndestulătoare, să le țină sănătoase și puternice pe timp de iarnă și primăvară… până afară se face din nou iarbă.